Kun perustit yrityksesi laadit siitä varmaankin liiketoimintasuunnitelman tai canvaksen. Pusersit ehkä monimutkaisenkin liike-ideasi selkeään, johdonmukaiseen ja kirjalliseen muotoon. Määrittelit kenelle myyt ja mitä, miten valmistat tuotteesi tai palvelusi ja miten markkinoit niitä asiakkaillesi. Laskit kustannukset, määrittelit hinnat ja katteet. Sinulla alkoi olla selkeä kuva siitä, mihin olit ryhtymässä. Yrityksesi pohjapiirros oli valmis.
Olit (ja siinä vaiheessa saatkin olla) hetken selkeyden harhan vallassa.
Sitten aloitit yritystoiminnan. Huomasit varmasti pian, että yritystoiminta ei aina olekaan niin selkeää ja systemaattista. Asiat eivät aina mene kuten olit suunnitellut. Todellisuus on monimutkaisempi kuin osasit aavistaakaan. Löysit kenties asiakkaita, mutta tuotteesi tarvitsivat lisäominaisuuksia mennäkseen paremmin kaupaksi. Tai löysit tuotteillesi aivan uusia asiakasryhmiä. Ehkä huomasit, että valitsemasi yhteistyökumppanit eivät olekaan juuri sopivia sinun tai asiakkaidesi tarpeille tai että tarvitset lisää uudenlaisia kumppaneita.
Muutaman vuoden toiminnan jälkeen homma on alkanut rönsyillä. Teet monenlaista ja samalla löydät vähitellen oman paikkasi asiakkaiden ja muiden yritysten verkostossa ja liikevaihtoa alkaa olla riittävästi. Tässä vaiheessa luet ehkä liiketoimintasuunnitelmasi uudestaan ja huomaat miten paljon olet oppinut yrittämisestä muutamien ensimmäisten vuosien aikana. Eli miten vähän tiesitkään aloittaessasi!
Haluat jatkuvasti kehittää yritystäsi. Kaikki menestyvät yrittäjät haluavat. Löydät uusia mahdollisuuksia, tartut uusiin tilaisuuksiin, uudistat markkinointiasi ja etsit uusia asiakkaita. Sinulla on paljon tekemistä ja välillä aika ei tunnu riittävän kaikkeen tärkeään.
Juuri silloin on oikea hetki palata perusasioiden äärelle ja päivittää pohjapiirroksesi. Mitä todella myyt ja kenelle? Missä busineksessa olet mukana ja mistä asiakkaasi sinulle maksavat? Ketä asiakkaasi todella ovat ja paljonko he ostavat? Teetkö oikeita, kannattavia asioita? Käytätkö aikasi oikein?
Muutaman toimintavuoden jälkeen jokaisen yrittäjän kannattaa siis palata yrityksensä perustan ääreen ja tarkastella minkälaisen ”talon” onkaan rakentanut. Tähän palaamiseen liittyy erittäin hyviä uutisia! Yritys ei ole kivitalo, jota on hankalaa ja kallista muuttaa jälkikäteen. Yritys on helposti muuntuva kokonaisuus, jota pystyy muuttamaan loputtomasti omien, asiakkaiden tai ympäristön tarpeiden mukaan.
Älä kuitenkaan lähde muutostöihin ilman perustan paalutusta. Kun muutat yritystä, tulee sinun ensin tarkastella liiketoimintamallisi perusasioita:
1) Kenelle myyt? Älä mieti markkinointikampanjaa ennen kuin olet tarkastellut asiakkaitasi, heidän tarpeitaan ja tuotteidesi soveltuvuutta tuohon tarpeeseen.
2) Mitä myyt? Älä jatkuvasti kehitä uusia tuotteita poistamatta vanhentuneita tai toimimattomia ensin tarjonnastasi.
3) Millä hinnalla myyt? Älä mieti alennuskampanjaa ennen kuin olet tarkistanut, että hinnoittelumallisi on oikea, oikealla tasolla ja toimiva.
Jos et tarkasta ensin yritystalosi perustaa kuntoon, voi sinulle käydä niin, että hienolle kattoterassillesi ei pääse mitään portaita pitkin maisemaa ihailemaan tai yritystalossasi on vanhan musikaalilaulun mukaisesti portaat, jotka eivät johda yhtään mihinkään. Poista tarpeeton perustoimintamallistasi ja varmista, että pohjaratkaisu on edelleen toimiva. Sitten on aika jälleen kehittää uutta.
Kirjoittaja, yrittäjä Niina Palmunen toimii Intotalon valmentajana. Hän on kohdannut valmentajana satoja eri alojen pienyrittäjiä ja näkee työssään yrittäjän arjen haasteet sekä kehittämisen mahdollisuudet.